Skip to Content

KAZINCI KÖR

 

 

Tegnap, 2015. június 4-én a városi könyvtárban az ünnepi könyvhét alkalmából megalakult a "Kazinci klub". Az irodalom szeretők, az alkotók találkozó helye.

 

Meghívó 

A „Kazinci Kör” által szervezett városi antológia sikere arra ösztönöz, hogy a kör tevékenységét a klub alakítás felé nyissuk meg. Az induló megbeszélés június 4-én, 16 órakor lesz a „Kazinci klubban”. A Mezeyben, a könyvtárban. 

Várunk minden érdeklődőt, irodalom szeretőt. 

Kazincbarcika, 2015. május 10. 

Üdvözlettel:

Hidvári Imre

 

Kedves Írótársam! Kedves

versszerető! Kedves verset és

prózát előadó! Kedves

irodalomkedvelő! Kedves könyveket

illusztráló!

 

 

A megszólítás talán mindenkire illik. Mégis megmutatja kiket szeretnék megszólítani. Az íráskényszerrel megáldottakat, a minden észlelt élményt lerajzolót, aki csak hangosan kimondva, előadva szeret olvasni!

 

A „Kazinci Kör” által szervezett városi antológia sikere arra ösztönöz, hogy a kör tevékenységét a klub alakítás felé nyissuk meg. Elsősorban az „Ajándék Kazincbarcikának” szerzőire alapozva először havonta találkoznánk az Egressyben, vagy a könyvtárban. A „Kazinci klubban”.

 

Mi céllal?

 

Azt majd megbeszéljük, vagyis kitaláljuk.

 

Kazincbarcika, 2015. május 2.

 

Üdvözlettel:

Hidvári Imre 

Kész a városi antológia. Az "Ajándék Kazincbarcikának". Február 2-án teljes üzemben lesz a nyomda...

 

 

Az Újkazinci Baráti Kör Kővári Botond könyv bemutatóján készített fotóimat a facebookon lehet megnézni, a KDK csevegőknél és a baráti körnél.

 

 

Érdekes beszélgetés. Érdemes megnézni Bereti Gábort:

https://www.youtube.com/watch?v=A0vsBLeNtu8&feature=youtu.be

Kapuk előtt? Igen, ott kezdtük.

 

Tegnap szomorú alkalom hozta össze a nagycsalád egy részét. Sajóecsegen temetés volt. Nagynéném, Hidvári Mancika néni férjét, Rusz Jánost temették. 83 évet élt, nyugodjék békében! Régen látott unokatestvéreimet köszönthettem, és még sok ismeretlen hölgyet és urat. A falusiak közül csak a polgármestert, Rabi Jóskát ismertem fel. Katolikus szertartás szerint búcsúztatták, szívhez szólóan. A koszorúk és csokrok tömege sem volt vigasztaló, akkor sem, ha hallottam az öreg nénék beszédét: -Szép temetés volt...

 

 

Berekfürdői hét csapás

 

 

Vasárnaptól vasárnapig voltunk a termálfürdőben, de nem olyan felhőtlenül, mint előtte. A kempingben, ahol a vendégházban foglaltunk szállást, zárt kapu fogadott. Nem volt recepciós. Telefonálgatni kellett, hogy bemehessünk.

Nem tartott sokáig, de mégis hiányzott az ismerős „portások” köszöntése, akik intézkedtek, ha valami gondunk volt. Most nekünk kellett a villanykörtét is kicseréltetni. Mert elsőként az olvasólámpa mondta fel a szolgálatot. Második nap a fűtést kellett javíttatni, mert fáztunk egy kicsikét. Kitisztították a szabályozót, s másnapra már elfogadható volt a meleg.

A harmadik napon elszakadt a cipőfűzőm. A faluban sehol se lehetett kapni. Lötyögő bakancsban jártam a környéket.

Szerdán délelőttre berendelték a recepcióst, hogy fizessük ki a szállást vasárnapig előre. Ha folyamatosan ott vannak, akkor nem öt kezelést, hanem hatot számolhattunk volna el. Péntek délre tisztázódott, hogy szombatra, vasárnapra is igénybe lehetett volna venni a kezelést.

Az ötödik napon a strandpapucsom szakadt el. A hatodik napon pedig a másik cipőm fűzője.

Vasárnap tízkor indultunk hazafelé, csak egy fürdés fért bele a programba. Fél nyolckor indultunk. Az úszómedencénél lefagyott a pára. Elcsúsztam a hetedik napon, nagyot esve, fenékre. Még most is kék az oldalam.

Szerencsére nem okozott gondot a vezetés, hazaértünk. Csak akkor megyünk majd legközelebb, ha lesz recepció...

 

 

Múlt hét csütörtökje óta 170 és 197 között ingadozik a vérnyomásom felső értéke. Ez a hét munkaképtelenséggel telt el. Se facebook bejegyzés, sem írás a honlapomra. A fagy miatt tovább már nem halasztható temetők téliesítését is csak ma tudtuk megcsinálni, mert 174-ről lement az érték 160-ra. Pedig olyan nyugodt vagyok... Nyugodt, de még nem munkaképes. Vezetőképes se, tehát sokat buszocskáztam ma.

 

Most végre elérem a honlapom. Itt is közzéteszem a halottak napi gondolataimat:

 

Hidvári Imre

 

 

 

A halottak napján

 

 

 

A múltból élni

nem lehet.

Millió gyertyaláng

fényével

üzenjünk hát

a mából

a jövőnek.

 

 

 

Temetőinknek.

 

A NASA és a COLOR előadásának képei (Fotó: Hidvári Imre). A 13_10_18 galériában tekinthetők meg.

 

A SZAKE-indulón az én képeim láthatók.

http://youtu.be/PuEzSIT_koU

a Cím.

 

 

2013. szeptember 20. Miskolc. Csülökcsárda. Ötven éves érettségi találkozó. Fotóimat az 50_ című galériába rakom majd fel.

 

Igen. Ott voltam.

Igen. Ott leszek.

Felhívás

50 éves érettségi találkozóra.

 

Szokatlan évforduló , szokatlan meghívó!

 

Az 1963-ban együtt végzett osztálytársak találkozója

nem akármilyen esemény.

Kérek azért mindenkit, azokat is akik nem szoktak eljönni, most mindenképpen legyetek ott.

 

Időpont: 2013. szeptember 20. péntek 13 óra.

Helyszin: www.csulokcsardamiskolc.hu

alatt megtekinthető.

 

Kérem, hogy jelezz vissza IGEN vagy nem ,ott leszek vagy sem.

 

 

Mindenkinek jó egészséget kívánok .

 

Gödről Ottó.

 

2013 augusztus 27-én.

 

Igen. Ott leszek.

 

Ma reggelire tökös tojást ettem. A párolt tökre ütve két tojást egészségesen finom, könnyű étek. (2013.07.31.)

 

Kosaras multam okán elmélkedtem a sikerről, a mindennapi életről. (A Tört kövekben.)

 

 

Újabb kis színes a Tört kövekben.

 

Csütörtökön, június 13-án virágot vittünk a temetőkbe, Miskolcra. Egy sírkövestől ajánlatot is kértünk, a régi, töredező sír felújítására. A döntés lassan érlelődik... Ezután fürdeni mentünk, Mezőcsátra. Szinte semmi se változott tavaly óta a termálban. A medence szám sem változott. Szúnyogból viszont több lett. Négy óra alatt össze is szedtem négy csípést. Ennek ellenére szerencsés napom volt. Hazafelé megúsztam egy majdnem tömegkarambolt. Az úti esetről a TÖRT KÖVEK linkben írtam.

 

 

2013. június 8. A "legendás" IV. A osztály találkozóján én is fotóztam. A 20. évforduló eseményei a 130608negyA galériában tekinthetők meg.

 

2013TAVASZ. A telki képek. Egy nap emlékei.

 

MEGHÍVÓ

Az Egressy Béni Városi Könyvtár tisztelettel meghívja

Hidvári Imre

DEKÁD”

című új prózai kötetének bemutatójára

 

Ideje: 2013. április 17. (szerda) 1600 óra

Helye: Egressy Béni Városi Könyvtár

 

Közreműködnek B-A-Z Megyei Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Irinyi János Szakközépiskolai Tagiskola diákjai,

Pál-Kutas Dénesné vezetésével.

 

A sok alvás után a szines versek is felkerültek. Hogy tetszenek?

 

Sz. Pál-Kutas Orsolya 2013. április 11-én mutatta be az Irinyiben "Táncoló lélek" című kötetét a 24 órásversmondás keretében. Képeim a költészetnapi rendezvény előtt tisztelegnek...

 

A költészet napján Fecske Csabával találkoztunk. A képeket ajánlom mindenki figyelmébe. Előszőr ezeket tettem fel, majd a 9-i újkazinci találkozóm lesz a sorrend...

 

Már láthatók a versenyző csapatokról és a zsűrikről készített fotók is, az üvegpalotában és a mágnáspalotában készültek is.

2013. április 6-án volt a Szakmai Középiskolásokért Kultúrális Egyesület (SZAKE) által rendezett országos közismereti versenyek országos döntői. A Stefánia palotában én is fotóztam. Az érkezésről készült fotóima 13_04_06SZAKEerkezes galériában, a megnyitóról készültek a 13_04_06SZAKE_1 és 13_04_06SZAKE_2 galériákban láthatók. A vetélkedőről készitetteket későb rakom fel.

 

 

2013. márc. 25. 16 óra:

Találkoztunk Fábián Janka írónővel

az Egressy Béni Városi Könyvtárban.

Képeim a FabianJanka könyvtárban láthatók.

 

 

Megemlékeztünk Fecske Csaba 65. születésnapjáról, késve egy nappal. 2013. március 12-én, 17 órakor a miskolci Móra Ferenc Könyvtárban. Fenn az Avason. Amit a járókelők nem ismertek. Így útbaigazítás nélkül találtam meg. Segített Móra Ferenc szobra, de a képek kicsit mentik a tájékozatlan avasiakat. Alig látszik a könyvtár az Avasi Gimnáziumtól...

A jó hangulatú műsort örömmel hallgattuk. Képeimet a 65Fecske könyvtárban lehet megtekinteni.

 

 

Kazincbarcika várossá nyilvánításának emléke
A KÖNYVES KAZINCBARCIKAI KÖNYVTÁRBA kellene feltölteni, ha valaki valamit , verset, novellát, riportot, tanulmányt szeretne írni az JUBILEUMI antológiába. Aki nem tag, az alkotásait a hidvari@hidvari.hu címre küldheti el.
Honoráriumot fizetni nem tudunk. Az elektronikusan beküldött kéziratokat csak az antológia megjelenéséig őrizzük meg.

 

 

 

Bemutatkozás

 

A szöveg közti képek teljes nagyságban a Padanyi galériában láthatók.

 

Padányiné Dányi Gabriella vagyok. Kazincbarcikán élek már több mint három évtizede, de ma is vidékinek vallom magam. A Szuha völgyében elterülő gyönyörű apró falucskában: Kurityánban töltöttem a gyermekkoromat.

Iskolás éveim alatt több művészeti ágba belekóstoltam. Pályaválasztásnál ebbe az irányba szerettem volna indulni, de nem várt élet helyzetek sorozata miatt fel kellett adnom álmaimat és hosszú időre eldobtam az ecsetet. A színek és a mesék világát gyermekeim nevelésében éltem meg.

Több évtizeden át ruhák tervezésével és varrásával foglalkoztam, közben verseket és novellákat írtam az íróasztal fióknak majd ez is elmaradt. Körülbelül négy éve kezdtem el újra festeni.

2009-ben az a megtiszteltetés ért, hogy Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelenő verses kötetét illusztrálhattam. Hatvan vers és minden vers minden oldalához egy festmény plusz a borítót is én készítettem. Ekkor úgy éreztem haza érkeztem egy hosszú, fárasztó, értelmetlen útról.

Hónapokig versekben éltem és amikor megszólított egy-egy vers a lelkem röpített, mintha szárnyam lenne és súlytalanná válnék - szinte lebegtem, fájdalom és egyéb földi érzések nélkül a vászon felett.

Mindig is szerettem az irodalmat, hozzá tartoztak a mindennapjaimhoz de nem éreztem késztetést, hogy megmutassam magam egészen 2011 teléig amikor szinte kényszert éreztem, hogy kiírjam magamból azt, ami szétfeszít és túlcsordul rajtam. A festés most is jelen van az életemben de sokkal fontosabb lett számomra az írás, érhet öröm vagy bánat, mindegy az élmény mikéntje ha megfogalmazódik bennem hozzá egy vers akkor boldogság megosztani másokkal…

P Dányi Gabriella néven jelentek meg verseim az Irodalmi Rádióban és a Kláris irodalmi-kulturális lapban, valamint a Montázs magazinban festményeim is. Nyitott vagyok az élet összes csodájára és megérint mások sorsa amit versekbe öntök, olykor képet is festek hozzájuk de főként gyermekeknek írok és nagyon szeretnék a kicsiknek megjelenni könyvben verseimmel - amihez magam készíteném az illusztrációkat.

 

Nasi csata 

 

Két szál sárgarépa sétált át a parkon,

ott loholt nyomukban egy nagy zacskó popkorn.

Követte hármukat csipsz Pepi meg csoki,

versenyre akarták egymást szólítani.

 

Én vagyok csinosabb! Mi meg sikeresek!

Egészséges vagyok, szeret minden gyerek!

Nem úgy van, tromfol Pepi, zacskót csörgetve,

hívjunk gyerekeket úgy keljünk versenyre!

 

Előre lép popkorn, én leszek a bíró,

hófehér vagyok és nincsen rajtam sok só!

Jönnek a gyerekek egymás után sorba,

csipszet ropogtatnak, nem kell nekik répa.

 

Illegeti magát sárgarépa Marci,

mégsem akad neki barátkozó pajti !

Nem jól van ez kérem, egykor még szerettek !

Nem igazság, hogy manapság rám sem néztek.

 

Bennem van vitamin, fogadat sem rontom.

Kalóriám kicsi hájadat lebontom!

Gondolkodva hallgat a sok csitri tini,

lehet, hogy mégis csak ki kéne próbálni ?

 

Valaha nagypapáink súgták a mókát,

fütyülni úgy fogsz ha megeszed a répát!

Szeretnék fütyülni minden gondra bajra,

egészségben élni, popkorn bácsi hallja?

 

Hümmögött a bíró kinek is ítéljen,

igazságot ígért akkor most ne féljen!

Tegyünk igazságot, középen mérlegem,

legyen a csipsz répából én azt ítélem!

 

 

 

A láng ellobban

 

 

 

Két vége van akkor miért ne égne?

Senki nem tudhatja mikor lesz vége!

Égnie kell még óriást lobbanni.

Pompás színekben utolsót ragyogni!

 

Hamu alatt izzó kormos üszök közt,

szunnyadó parázs jut kis levegőhöz!

Ellobbanó lángnak, utat kell mutatni.

itt maradóknak örökséget hagyni!

 

Káprázzon még soká a sírók szeme.

Szép életednek, legyen üzenete!

Végtelen spirálját forgatja idő.

Voltál és vagy ma de van-e még jövő?

 

Tűztáncod eljárd mielőtt elhervadsz!

Létednek melegét emlékül itt hagyd!

Felizzik szikrát szór hőséget ígér!

Fényesen világít, gyorsan véget ér!

 

Hirtelen sötétség borul a tájra,

szívekben ott él örökké világa!

Égő hiány hasít a maradókba,

vakon topognak a kihűlt hamuba’.

 

 

 

 

 

 

 

 

Impresszum

 

  

k A Z I N C I   K Ö R

 

  

Irodalmi és társadalmi internetes lap.

 

  

A szerkesztőbizottság tagjai:

 

Bereti Gábor, Hegedűs Mária, Szőke Lajos.

 

Felelős szerkesztő: Hidvári Imre.

 

Olvasó szerkesztő: Zvadáné Farkas Erzsébet.

 

A küldött kéziratokat nem őrizzük meg és nem küldjük vissza. A közlésre javasolt (küldött) anyagokat e-mailben, vagy adathordozón kérjük megküldeni. Honorárium fizetésére nincs módunk, lehetőségünk.

 

Székhelyünk és levélcímünk: 3700 Kazincbarcika, Fő tér 28. 2/3.

 

E-mail: hidvari@hidvari.hu


page | by Dr. Radut